De fleste sætter pris på en personlig gave, og hvad er mere personligt end en specialdesignet T-shirt? Med overføringspapir, som kan købes hos fotohandlere eller i papirvareforretninger, en inkjet printer og et strygejern kan du lave flotte T-shirts. Overføringspapir fås til både lyse og mørke tekstiler. Du bør vaske T-shirten, inden du stryger billedet på, idet der kan være små mængder kemiske stoffer i det materiale, den er lavet af, som kan påvirke billedkvaliteten.

Udvælg det foto, du vil overføre til T-shirten. Du kan bruge et foto, du har taget med dit digital kamera, eller du kan indskanne ét. Billedet skal være af en god kvalitet.

Billedet skal klargøres i dit billedbehandlingsprogram. Du skal justere lysstyrke og farve og indstille billedet til at blive udskrevet i en størrelse, som passer til overføringspapiret. Du skal sørge for, at der er en lille margin på alle fire sider. Inden du printer billedet på overføringspapiret, skal du foretage en test på et stykke almindeligt papir for at tjekke marginer, farve, størrelse og placering. Hvis du er tilfreds, kan du fortsætte med udskrivning og påstrygning.

Udskrivning

 1. Læg kun ét ark overføringspapir i printeren ad gangen
 2. Print på papirets hvide side (bagsiden er mønstret)
 3. Indstil printermenuen til standard eller medium opløsning og normalt papir for at opnå det bedste resultat. Du skal ikke vælge printerindstillingen ”Transferfolie/film”, da valg af denne instilling kan betyde, at billedet automatisk bliver printet spejlvendt
 4. Lad blækket tørre i ca. 5 minutter
 5. Klip det printede motiv til, dvs. fjern alle hvide og overflødige kanter

Påstrygning

 1. Brug en hård, glat og fast strygeoverflade, f.eks. et bord. Du kan lægge et stykke karton på bordet for at beskytte det. Du skal ikke bruge et strygebræt, idet det er for blødt og derfor ikke giver den optimale overførsel af billedet
 2. Læg T-shirten på bordet og sørg for, at stoffet er helt udglattet
 3. Træk forsigtigt bagpapiret af overføringsarket
 4. Placér motivet på T-shirten med billedet opad
 5. Læg siliconepapiret, som følger med pakken med overføringspapiret, oven på motivet
 6. Stryg henover billedet med jævne, ensartede bevægelser i ca. 1 minut afhængig af motivets størrelse. Strygejernet må ikke bruge damp og skal være opvarmet til maksimum antal grader (ca. 180ºC). Du skal huske, at strygejernet ikke må komme i berøring med overføringsarket, og glem ikke at stryge alle hjørner og kanter.
 7. Lad siliconepapiret afkøle fuldstændigt og fjern det herefter

Gode råd

Du må ikke vaske T-shirten, før der er gået 24 timer. Den skal vaskes separat på 40º med vrangen ud. Den må gerne maskinvaskes, men må ikke komme i tørretumbler eller renses kemisk. Hvis du vil stryge T-shirten efter vask, skal du stryge den på vrangen. Du kan evt. lægge siliconepapiret over motivet for at bibeholde billedets glans.